KarFilec
  • Etusivu
  • KarFilec
  • Kasvatus
  • hyönteinen ravintona
  • Miten käytän kotisirkkoja
  • Tilamyynnissä
  • Hyönteis Blogini

Sitä sun tätä turinaa hyönteisistä ja niitten vierestä.

Tiesitkö, että hyönteisravinto on terveellistä?

11/2/2019

0 Kommentit

 
Moni miettii, miksi hyönteiset ovat viime vuosina levinneet Eurooppaan kovalla kiireellä ja miksi kuluttajan kannattaisi valita hyönteisravinto mukaan omaan ruokaympyräänsä? Aiheuttaahan jo ajatus hyönteisen syömisestä lievää puistatusta ja pahaa oloa, jopa paniikkia herkimmissä. 
Suurin syy hyönteistalouden tuloon on ehkä ympäristönäkökohdat. Pieni hiilijalanjälki verrattuna moneen muuhun proteiinin tuotantoon on ehkä suurin edesauttaja lainsäädännön muutoksiin. Väestö maapallolla kasvaa kasvamistaan ja tarvittavan proteiinin kasvattaminen tälle kasvavalle populaatiolle käy yksinkertaisesti mahdottomaksi nykyisillä tuotantotavoilla. Peltopinta-alat pienenevät kasvavan asutuksen lisääntyessä. Maaperä köyhtyy ja tuotantoeläimiin kohdistuvat epidemiset taudit lisääntyvät, luonnonvarat ehtyvät. 
On siis ymmärrettävää, että etsitään uusia proteiinin lähteitä, joidenka ruokkimiseen käytetty maa-ala ja vesi määrä on pieni, kasvatustilan käyttö on minimaalista ja rehun hyötysuhde on hyvä. 
Muiden tuotantoalojen sivuvirtojen käyttäminen tuotannossa on myös mahdollista ja se tekeekin hyönteisraaka-aineen tuottamisesta entistäkin egolokisempaa.
Kiertotalous ja vaihtotalous ovatkin uudelleen keksittyjä vanhoja käytäntöjä, jotka ovat suurina kulutuksen juhlavuosina päässeet tyystin unohtumaan. Näihin periaatteisiin hyönteistalous istuukin oikein hyvin, sillä siinä voidaan hyödyntää niin muitten elintarvikelaitosten ylijäämiä kuin lämmön hukkaa ja tyhjilleen jääneitä tiloja.

Toisena varteenotettavana seikkana hyönteisraaka-aineen käyttöä puoltaa myös sen ravintosisältö ja käytön helppous. Tiesitkö, että kotisirkan rasvoja on verrattu lohen hyviin rasvahappoihin? Rauta ja B12- vitamiinit ovat myös hyvällä tasolla ja tietenkin paljon puhuttu proteiinin määrä on iso. Muihin eläinperäisiin proteiineihin verrattuna hyönteisproteiinin käyttö kuivatussa muodossa antaa sille monia uusia käyttömahdollisuuksia, joita ei perus eläinproteiineilla ole. Tulevaisuudessa mm. minulla on paremmat mahdollisuudet säilyttää lihasmassa vanhetessani ja näin edesauttaa pärjäämistäni omin avuin pidempään, koska tarvitsemani eläinproteiini ei enää tule vain lihasta, vaan sen voi vaikka leipoa leipään.

Kuten muissakin uusissa asioissa, myös hyönteisraaka-aineeseen tottuminen vie aikansa. Ensin päästään eroon ajatuksen tasolla ennakkoluuloista ja sen jälkeen voikin tutustua omaan tahtiin uusiin tuotteisiin. 

​Rohkeasti siis uutta kohti!   


0 Kommentit



Jätä vastaus.

    Laatija

    Yksi hyönteisiin hurahtanut tuottaja ja jatkojalostaja joka haluaa lisätä omalta osaltaan hyönteistalouden tunnettavuutta ja kertoa se koko kansalle.

    arkisto

    saattaa 2019
    helmikuu 2019

    Kategoriat

    Kaikki

    RSS-syöte

Site powered by Weebly. Managed by Louhi Net Oy
  • Etusivu
  • KarFilec
  • Kasvatus
  • hyönteinen ravintona
  • Miten käytän kotisirkkoja
  • Tilamyynnissä
  • Hyönteis Blogini