<![CDATA[KarFilec - Hyönteis Blogini]]>Tue, 14 May 2019 20:52:30 +0100Weebly<![CDATA[Kiirusta pitää]]>Mon, 13 May 2019 23:00:00 GMThttp://karfilec.fi/hyoumlnteis-blogini/kiirusta-pitaaKevät on jo pitkällä ja se tietää tällaiselle maalaistollolle kovaa kiirettä. 
Harrastukset, kuten kyläyhdistysaktivismi ja puutarha, vievät näin kevään ja kesän aikana paljon voimavaroja. Messu/ myyntipaikan varustelu alkaa olla lopuillaan ja enää puuttuukin itse myyjän fiksaus. Painatukseen onkin siis lähdössä t-paitaa ja lippistä. 
Tuli sitä tässä kevään aikana aloitettua myös rinnakkaistyö, joten sapuskaa syntyy paikallisessa ravintolassa vinhaan. 
Sirkat sirittelee innolla sirkkalassa. Uusia alkuja tuli ulkomailta asti ja nyt on vuorossa oman kannan uudistus. Ruokintakipon prototyyppikin on teetetty ja vesikippoja testailtu. Pikkuhiljaa siis etiä käsin sano mummo lumessa. 

Kovasti ovat maailmalla hätäisiä tämän uuden tuotantosuunnan suhteen. Moni on lopettanut ja puhutaan buumin ohi menemisestä. Eihän tässä mitään buumia haettu, vaan kestävän kehityksen kultaista tietä. Sillä lähden minäkin taivaltamaan, nyt kun palkka tulee palkkatyöstä ja yritystoimintaa voi harrastaa enemmän tai vähemmän kerrallaan. Voi siis mennä tuulen mukana sinne, minne se kuljettaa. Aika vapauttavaa sanoisin. 

Mukavaa on myös maistattaa sirkkoja kuluttajilla ja kertoa niitten hyvistä puolista. Okraa siis odotellessa. 

]]>
<![CDATA[Tulevaa vuotta suunnitellessa]]>Sun, 24 Feb 2019 07:34:16 GMThttp://karfilec.fi/hyoumlnteis-blogini/tulevaa-vuotta-suunnitellessaAlkuvuosi on aina suunnittelun aikaa, joten olen itsekin tehnyt suunnitelmia ja hieman ehkä haaveillutkin. Tänä vuonna kaikki ei näytä enää niin "sekavalta", koska toiminta on saanut selkeän suunnan ja yritys alkaa olla jo kuosissaan. 
Tulevan suunnittelua helpottaisi huomattavasti, jos olisi ennustajan taitoja ja voisi jotenkin tulevaisuuteen kurkata. Ainahan ei tiedä onko menossa oikeaan suuntaan. Sen kuitenkin tiedän, että tämä juna ei ole himmaamassa vauhtiaan tai pysäkille edes hetkeksi pysähtymässä. Sen verran ollaan uuden ja mielenkiintoisen asian äärellä.
Näin uudessa tuotantoalassa on niin uhkia kuin mahdollisuuksiakin suurin määrin. Viimeisimpänä ongelmana onkin tullut hyönteispopulaation terveenä ja elinvoimaisena pitäminen. Jo olemassa olevaan populaatioon uuden perimän omaavan ainekseen lisääminen ei välttämättä ole riskitöntä ja saattaa aiheuttaakin muutaman harmaan hiuksen. Joten tuleva vuosi onkin taas uuden oppimista, vaikka jo kuvittelikin osaavansa tämän homman. Hyönteinen on elävä olento, joten se ei aina reagoi kuten kuvitella saattaa ja tuotannon tasaisena pitäminen ei aina onnistu. 

Ympäröivää tilannetta seuratessani olen huomannut, että tapani lähteä mukaan hyönteisalaan on ollut oikea ja liian korkealle tähtäävät tahot ovatkin joutuneet luopumaan äkkirikastumisen toivostaan ja joko lopettamaan tai muuttamaan omia asenteitaan. Uskon siis edelleen, että hiljaa hyvä tulee.   

Kun aloitin hyönteisalalla, tavoitteeni oli tuottaa hyönteistä vain pakasteena eteenpäin myytäväksi. Huomasin kuitenkin jo alussa, että kokonaisvaltaisesti toimiminen tarvitsee myös omaa jatkojalostusta. Aloinkin kuivata sirkkaa maistatus tarkoituksiin ja samalla näissä tilaisuuksissa myytäväksi. Kiitos tästä Lauhan lähiruokafestivaalille, joka oli ensimmäinen virallinen isompi tilaisuus, missä mukana olin. 
Kuivaustilan löytyminen, paperityöt, käytännöt, sekä hygieniapassi veivät hitusen aikaa, mutta nyt on kuivaukseen tarvittavat asiat hanskassa ja itse markkinointi voikin alkaa. Tuotteiden kehittely onkin tullut lähes vahingossa yhdeksi isoimmaksi asiaksi työrintamalla ja samalla olen huomannut löytäväni uinuvan kokki minäni. Opiskelusta on jo reilusti aikaa, mutta taidot on onneksi säilyneet. Tässä toiminnassa luovuudesta ei ole haittaa ja jopa pieni hulluuskin on suotavaa.
 
Ajankäyttöä helpottaa tuotettavan hyönteismäärän helppo laskeminen ja nostaminen. Joten kysynnän ja tarjonnan suhteen olen oppinut säätämään tuotantoa. Myös ongelmatilanteissa, tuotannon minimiin laskeminen on helppoa. Onhan hyönteisen kasvuaika vain kuusiviikkoa. 

Jatkojalostuksen saattaminen tälle tasolle onkin jo kirvoittanut uusia aluevaltauksia. 
Tuotteeni päätyminen ensimmäisen kaupan hyllylle on hieman ehkä pelottavaa. Olen tottunut seisomaan tuotteeni takana ja perustelemaan kiinnostuneille ihmisille sen käytön järkevyyden. Nyt tuotteen ostaminen perustuu asiakkaan omaan kiinnostukseen ja mieltymykseen. En ole varma onko kuluttaja vielä valmis moisiin päätöksiin. Ei ainakaan suuressa mittakaavassa. 

No onneksi oman yrityksen tulos ei riipu ainoastaan kaupassa tapahtuvasta toiminnasta, vaan pakastemyynti Finsectalle on ensisijainen tavoitteeni. Samalla voin levittää hyönteistietoutta niin painetussa mediassa kuin jalkautumalla potentiaalisten ihmisten pariin. Tavoitteena on kuitenkin kokonaisvaltainen hyönteistalouden tutuksi tuominen. 

Kesällä Okra 3-6.7. ja syksyllä Turun Ruoka- ja Viinimessut 4-6.10. tuovat mukavasti säpinää vuoteen. Turun messuja 23-25.8. vielä harkitaan ja pienempiä tilaisuuksia on jo tiedossa. Messuosaston sisustus onkin siis ajankohtainen pohdittava. Onneksi myös messuille on tullut tuottajatoreja ja muita pientuottajia hyödyttäviä ratkaisuja, jotka mahdollistavat meidän osallistumisen isommillekin messuille. 

Koskaan ei tiedä mitä mielenkiintoista eteen putkahtaa. Ainakin on oppinut sen, että jokaiseen tilaisuuteen on tartuttava, jos mielii saada uusia kontakteja ja haasteita.

Tuotteitani voi siis kohta bongata myös Lautturin hyllyiltä ja itsekin siellä niitä esittelen 1.3.

​Sinne seuraavaksi siis!!! 
   
]]>
<![CDATA[Tiesitkö, että hyönteisravinto on terveellistä?]]>Mon, 11 Feb 2019 08:19:18 GMThttp://karfilec.fi/hyoumlnteis-blogini/tiesitko-etta-hyonteisravinto-on-terveellistaMoni miettii, miksi hyönteiset ovat viime vuosina levinneet Eurooppaan kovalla kiireellä ja miksi kuluttajan kannattaisi valita hyönteisravinto mukaan omaan ruokaympyräänsä? Aiheuttaahan jo ajatus hyönteisen syömisestä lievää puistatusta ja pahaa oloa, jopa paniikkia herkimmissä. 
Suurin syy hyönteistalouden tuloon on ehkä ympäristönäkökohdat. Pieni hiilijalanjälki verrattuna moneen muuhun proteiinin tuotantoon on ehkä suurin edesauttaja lainsäädännön muutoksiin. Väestö maapallolla kasvaa kasvamistaan ja tarvittavan proteiinin kasvattaminen tälle kasvavalle populaatiolle käy yksinkertaisesti mahdottomaksi nykyisillä tuotantotavoilla. Peltopinta-alat pienenevät kasvavan asutuksen lisääntyessä. Maaperä köyhtyy ja tuotantoeläimiin kohdistuvat epidemiset taudit lisääntyvät, luonnonvarat ehtyvät. 
On siis ymmärrettävää, että etsitään uusia proteiinin lähteitä, joidenka ruokkimiseen käytetty maa-ala ja vesi määrä on pieni, kasvatustilan käyttö on minimaalista ja rehun hyötysuhde on hyvä. 
Muiden tuotantoalojen sivuvirtojen käyttäminen tuotannossa on myös mahdollista ja se tekeekin hyönteisraaka-aineen tuottamisesta entistäkin egolokisempaa.
Kiertotalous ja vaihtotalous ovatkin uudelleen keksittyjä vanhoja käytäntöjä, jotka ovat suurina kulutuksen juhlavuosina päässeet tyystin unohtumaan. Näihin periaatteisiin hyönteistalous istuukin oikein hyvin, sillä siinä voidaan hyödyntää niin muitten elintarvikelaitosten ylijäämiä kuin lämmön hukkaa ja tyhjilleen jääneitä tiloja.

Toisena varteenotettavana seikkana hyönteisraaka-aineen käyttöä puoltaa myös sen ravintosisältö ja käytön helppous. Tiesitkö, että kotisirkan rasvoja on verrattu lohen hyviin rasvahappoihin? Rauta ja B12- vitamiinit ovat myös hyvällä tasolla ja tietenkin paljon puhuttu proteiinin määrä on iso. Muihin eläinperäisiin proteiineihin verrattuna hyönteisproteiinin käyttö kuivatussa muodossa antaa sille monia uusia käyttömahdollisuuksia, joita ei perus eläinproteiineilla ole. Tulevaisuudessa mm. minulla on paremmat mahdollisuudet säilyttää lihasmassa vanhetessani ja näin edesauttaa pärjäämistäni omin avuin pidempään, koska tarvitsemani eläinproteiini ei enää tule vain lihasta, vaan sen voi vaikka leipoa leipään.

Kuten muissakin uusissa asioissa, myös hyönteisraaka-aineeseen tottuminen vie aikansa. Ensin päästään eroon ajatuksen tasolla ennakkoluuloista ja sen jälkeen voikin tutustua omaan tahtiin uusiin tuotteisiin. 

​Rohkeasti siis uutta kohti!   


]]>